Inhoudsopgave
Als het hele gezin houdt van een lekker stukje fietsen dan is een fietsvakantie precies wat je zoekt. Heerlijk fietsen door de duinen of met z’n alle door de bossen fietsen. Het maakt niet uit waar je wilt fietsen, want er is van alles mogelijk met de fiets. Wat heb je eigenlijk nodig voor een fietsvakantie met het gezin? Lees snel verder en bereid je helemaal voor, voor de volgende fietsvakantie.
1. Haalbare afstand
Het is misschien wel heel vet om te zeggen dat je heel veel kilometers hebt gefietst, maar vindt je kind het ook nog wel zo leuk? Waarschijnlijk niet, en wordt het te veel kilometers voor je kind. Op zich zal je wel veel kunnen fietsen, maar zorg er dan wel voor dat je genoeg pauzes hebt tussendoor. Onderweg zal je ook regelmatig speeltuinen, kinderboerderijen of uitkijktorens vinden, dat zijn juist dingen waar kinderen graag even willen stoppen.
Zorg er ook voor dat er geen tijdsdruk is voor de kinderen, maar doe het gewoon rustig aan, zorg er natuurlijk wel voor dat je op tijd bent voor de camping of het hotel waar je blijft overnachten. Een afstand van ongeveer dertig kilometer per dag is vaak haalbaar voor kinderen, maar daar horen dan wel pauzes bij.
2. Zorg voor een doel
Het is handig om zoals al eerder is gegeven als tip ervoor zorgen dat je pauzes tussendoor hebt. Kinderen vinden het fijn om te weten dat er een bepaald doel is waar ze naartoe fietsen, denk bijvoorbeeld aan een speeltuin of een speelgoedwinkel. Als je dit van tevoren bespreekt met ze gaan ze eerder weer door met fietsen.
Je kan hiervoor dus ook een fietskaart gebruiken en daarop duidelijk maken op welke stukken je gaat stoppen voor een actieve pauze. Bespreek deze kaart dan ook een avond van tevoren, bijvoorbeeld over wat je de volgende dag gaat doen.
3. Neem tussendoortjes mee
Je kan tijdens verschillende pauzes ook stoppen bij een café of bij een leuk restaurantje, maar je gaat dat waarschijnlijk niet de hele tijd doen. Het is dan ook handig om vanuit huis wat eten mee te nemen. Bijvoorbeeld bolletjes met beleg of verschillende pakjes drinken. Op die manier hoef je niet elke keer weer opnieuw te betalen voor eten, maar heb je toch even een andere smaak in je mond.
Ook is het lekker voor de kinderen om bijvoorbeeld zakjes, chips mee te nemen of snoepjes. Het is misschien niet heel gezond, maar de kinderen worden weer wat energieker vaker en willen dan weer door fietsen.
4. Niet al te veel bagage
Het is soms al zwaar genoeg om hele dagen te gaan fietsen voor niet alleen de kinderen, maar ook de volwassenen. Zorg er dan voor dat ze ook niet zo’n hele zware rugtas hoeven mee te slepen. Mocht je nou meerdere avonden op een camping of bij een hotel overnachten, dan kan je makkelijker je spullen daar laten dan alles meenemen op de fiets. Mocht je toch onderweg er achter komen dat je iets bent vergeten of heb je snel wat nodig. Zorg er dan voor dat je dicht bij winkels blijft fietsen, want dan kan je snel nog wat halen.
Wat aangeraden wordt om altijd onderweg mee te nemen zijn de volgende voorwerpen: fietskaarten, want stel je bent de weg een keer kwijt en je hebt geen bereik dan kan je altijd nog kijken op de kaart, etuitje met tie-wrap, een zakmes, paperclips, een pen of potlood, elastiekjes en plakband. Je weet namelijk maar nooit wanneer je die voorwerpen nodig bent, maar dan heb je ze wel vast bij je.
Dat ligt natuurlijk aan hoeveel je kind is gewend, maar het wordt vaak aangeraden om het rond de dertig kilometer te houden. Zorg sowieso voor genoeg pauzes tussendoor.
Je kan denken aan het doel om te fietsen tot een bepaalde speeltuin of restaurant en daar dan even pauze te houden.
Het is handig om altijd een fietskaart mee te hebben, etuitje met tie-wrap, een zakmes, paperclips, een pen of potlood, elastiekjes en plakband wordt vaak aangeraden om mee te hebben.