Is een Swap E-Bike huren verstandig?

Is een Swap E Bike huren verstandig?

Is een Swap E Bike huren verstandig?

Iedereen kent ze inmiddels wel, de Swap fiets. Tegen een vast bedrag per maand rijd je op een als nieuwe fiets. Het onderhoud zit bij de prijs in. Je rijd dus bijvoorbeeld voor 16,50 per maand op een omafiets.

Al het onderhoud bij ‘’normaal’’ gebruik is voor Swap. Als je Swapfiets gestolen wordt betaal je een eigen risico van 40 euro. Mocht je hem niet op dubbel slot hebben of de sleutel niet kunnen inleveren wordt dit een stukje meer.

Maar alle normale Swapfietsen op een stokje. Hier zijn al heel veel artikelen over geschreven. We gaan het nu over de Swap E Bike hebben.

Swap E-Bike

De Swap E-Bike is een mooie fiets met accu in het frame en natuurlijk een blauwe voorband. De fiets heeft een Bosch middenmotor wat over het algemeen als erg prettig word ervaren. De fiets is ook voorzien van schijfremmen en versnellingen. Al met al geen zuinige fiets. Hij ziet er netjes uit en is opgebouwd met goede onderdelen. De fiets wordt gemaakt door Pon Bike. Pon is een grote leverancier van verschillende merken en aandeelhouder in Swap.

Prijs Swap E-Bike

De Swap E-Bike kost je 75 euro per maand. Dit is voor de snelle rekenaar maar liefst 900 euro per jaar. Je hebt voor dit geld wel een goede fiets maar dit is wel een enorm bedrag.

Daarnaast is er nog een voorwaarde waar je rekening mee moet houden. Als de fiets gestolen wordt heb je een eigen risico van 220 euro voor de fiets zelf. Daarnaast heb je nog 500 euro eigen risico voor de accu. Mocht je fiets dus gestolen worden als je hem netjes op dubbel slot hebt staan betaal je een eigen risico van 720 euro.

Heb je hem niet op dubbel slot staan of kun je de sleutel niet inleveren? (Dit zou kunnen als hij bijvoorbeeld uit je fietsen hok gestolen word of als je hem vergeet op slot te zetten.) Dan betaal je een eigen risico van 2000 euro.

Ons inziens is de fiets trouwens ongeveer 2000 euro waard. Als je 2000 budget hebt voor een fiets kun je iets vergelijkbaars kopen.

Dutch ID E-Bike voor +/- 2000,-

Is een Swap E-Bike huren voordelig?

Zoals eerder vermeld kost een vergelijkbare E-Bike ongeveer 2000 euro. Er vanuit gaande dat een fiets van dit kaliber 5 jaar mee gaat zou dit 400 euro per jaar zijn (mits de restwaarde 0 is, je fiets is na 5 jaar natuurlijk nog altijd iets waard.)

Daarnaast heb je natuurlijk onderhoud. Voor het behoud is het handig om je fiets ieder jaar een servicebeurt te geven. Dit kost afhangende van je fietsenmaker tussen de 20 en de 60 euro.

Daarnaast moet er misschien nog eens een band vervangen worden. Laten we ruim rekenen en 100 euro per jaar reserveren voor onderhoud.

Als je een E-Bike koopt voor 2000 euro is het handig om deze te verzekeren. Even Googlen leert ons dat een E-bike verzekering tussen de 30 en 50 euro per jaar kost.

In dit geval betaal per jaar je het volgende voor je fiets:

  • Afschrijving 400,-
  • Onderhoud 100,-
  • Verzekering 30-50

In totaal zit je nu dus op maximaal 550 euro per jaar. In deze constructie hangen je geen hoge boetes boven het hoofd op het moment dat je fiets gestolen wordt. De verzekering betaalt je gewoon uit mits je je aan de voorwaarden houdt.

Daarnaast heeft je fiets een restwaarde na die 5 jaar. Je zou hem eventueel weer in kunnen ruilen op een nieuw model of er misschien nog wel 5 jaar op doorfietsen, reken uit je winst!

Fiets op afbetaling

Het kan natuurlijk zijn dat je geen 2000 euro op de plank hebt liggen voor een nieuwe elektrische fiets. Je zou een fiets dan op afbetaling kunnen kopen. Houd er wel rekening mee dat Swap maandelijks opzegbaar is. In dit geval ga je een verplichting aan van 5 jaar.

Als je de 2000 euro zou lenen en in 5 jaar zou afbetalen betaal je 45 euro per maand. Daarnaast betaal je afgerond ongeveer 12 euro voor je onderhoud en verzekering. In dit geval zou je totale maandelijkse last 57 euro zijn.

Het grote nadeel is dat kopen op afbetaling een lange termijn verplichting is. Daarnaast betaal je in dit geval 12,9 procent rente wat natuurlijk heel erg veel is. Als je hem in 1 keer kunt aftikken heeft dat altijd de voorkeur.

Je hebt wel net zoals bij Swap het diefstal en schade risico afgedekt. Daarnaast heb je onderhoud meegenomen in je berekening.

Het grote voordeel is dat je geen hoge boete krijgt op het moment dat je fiets gestolen wordt.

Reviews Swap

De meest up to date ervaringen kun je HIER teruglezen. Let wel op: deze reviews gaan voornamelijk over normale fietsen en niet de Swap E-Bikes. Omdat dit nog in de kinderschoenen staat zijn hier over nog niet zoveel ervaringen te lezen.

Conclusie

Een Swap elektrische fiets is niet per definitie voordelig. Daarnaast ervaren mensen bij het gebruik van een normale Swap fiets dat je soms bijna moet smeken om onderhoud. Dit kan niet goed voelen natuurlijk. Als je een eigen fiets hebt heb je hier uiteraard geen last van.

Daarnaast zijn de boetes erg hoog op het moment dat je fiets gestolen word.

Het grote voordeel van Swap is dat het maandelijks opzegbaar is. Stel dat je 4 maanden lang een goede E-Bike wil gebruiken is dit de perfecte optie. Je betaalt 300 euro en hebt alle voordelen en geen nadelen.

Op het moment dat je de fiets langer wil gebruiken kan het al snel verstandig zijn om zelf een fiets te kopen. Als we nog eens het 5 jaren plan pakken betaal je voor een fiets van Swap 4500 euro in deze periode. Als je hem zelf koopt en verzekert betaal je in diezelfde 5 jaar ongeveer 2700 euro en houd je aan het einde van de rit een fiets over die je misschien nog wel jaren kunt gebruiken of kunt inruilen op een nieuwe fiets.

Als je het aanschaf bedrag niet in 1 keer kunt missen en een fiets op aanbetaling aanschaft betaal je over de gehele periode nog eens 700 euro voor de financiering. Geld lenen kost immers geld. In dit geval bespaar je over de gehele periode nog steeds 1000 euro, loop je geen risico op hoge boetes en heb je de restwaarde van je fiets.

Wat de voorkeur heeft is uiteindelijk helemaal aan je zelf natuurlijk. Maar nu heb je in ieder geval alle voor en nadelen op een rijtje!

Heb je besloten om een elektrische fiets te gaan kopen? Lees dan hier onze ervaringen met verschillende E-Bike merken.

5 gedachten over “Is een Swap E Bike huren verstandig?”

  1. het rente percentage is nu bij de voordeligste bank 5.9 ( in mijn geval 5000 euro geleend tegen aflossing in 3 jaar) bij (Santander) (Spaanse ‘bank’ in Nederland) . Bij mijn ABN 8.1 %. Hoe de schrijver van dit artikel in 2020 aan zo een absurd hoog rentepercentage komt moet een fout zijn. P de Ries uiteraard ga ik lenen!!

    P.S. Een continucrediet zou wel veel duurder zijn 9.1 % bij mijn ABN Amro.
    Ik vraag hierbij de schrijver zijn huiswerk nog eens te herzien. Ik zou het liefst print screens van mijn rekening willen toevoegen om mijn bewering kracht bij te zetten. Maar nogmaals 12 % en meer is echt ongeloofwaardig voor een lening i.p.v. een continu crediet..

    1. Hoi!

      Het gaat hier specifiek over fiets leningen en niet echt over een lening in het algemeen. Wanneer je bij een fietsenwinkel zelf een lening af sluit is dit vaak via bijvoorbeeld het Fiets Direct Plan (deze kredietverstrekker werkt onder andere samen met alle Bike Totaal winkels) Hier is de rente 12,9 procent.

      Vaak zijn relatief kleinere leningen duurder (1000-2000 euro) dan grotere leningen.

      Hartelijk dank voor de toevoeging! Het is inderdaad beter om je even goed te verdiepen in een goede lening dan om zomaar wat af te sluiten in de fietsenwinkel.

  2. beste admin, dank voor je dank! graag gedaan. Ik begrijp dat hoge percentage nu beter. Inderdaad lenen bij niet banken is DOM! Bijna zo dom als je fiets niet op slot zetten. En een lening heb je zo! Nog een tip….Vaak is het rentepercentage hoger als je tevens een continucrediet hebt lopen (ook al staat er geen schuld op) Je bent dan meer risico voor de bank. Dus zeg je krediet op vooraf aan een veel goedkopere lening afsluiten. Je krijgt dan een lagere rente. (bron: ABN AMRO)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *