Fietsketting smeren

Fietsketting smeren elektrische fiets

Fietsketting smeren elektrische fiets

1 van de meest simpele en meest cruciale onderhoud tips is het smeren van je fietsketting van je elektrische fiets. Je kunt natuurlijk iedere keer naar de fietsenmaker gaan om je ketting te laten smeren maar dit is duur, onhandig en totaal niet nodig.

Wanneer moet je je fietsketting smeren?

Regelmatig smeren van je fietsketting is erg belangrijk voor het behoud van je fiets. Hoe vaak dit moet hangt van verschillende factoren af. Hoe vaker je fietst, hoe vaker je ketting gesmeerd moet worden. Ook moet je ketting vaker gesmeerd worden wanneer je een fiets hebt met een derailleur systeem. Deze fietsen hebben geen kettingkast en op deze manier heeft de ketting meer te verduren.

Vuistregel is in ieder geval om ervoor te zorgen dat je ketting nooit droog is. Er moet dus altijd voldoende smering aanwezig zijn op de ketting. Voor een fanatieke fietser zal dit iedere 2 maanden moeten gebeuren. Een minder fanatieke fietser kan het ook 2 keer per jaar doen.

Belang van smeren van je ketting

Een gesmeerde ketting loopt soepeler. Dit is dus goed voor de actieradius van je elektrische fiets. Daarnaast fietst het natuurlijk ook lekkerder. Een slecht gesmeerde ketting kan kraken en vervelende geluiden veroorzaken. Dit is niet de bedoeling natuurlijk.

Ook zorgt een slecht gesmeerde ketting voor slijtage. Je zet meer kracht waardoor alle onderdelen sneller slijten. Vooral je ketting en tandwielen zullen hierdoor veel eerder vervangen moeten worden.

Zelf je fietsketting smeren

Je fietsketting smeren kun je natuurlijk gewoon zelf doen. Hiervoor heb je over het algemeen alleen een flesje kettingolie (ongeveer 3 euro), een schroevendraaier en een doek en wat wasmiddel of ontvetter nodig. Een oude tandenborstel is ook erg handig.

Stap 1: Kettingkast kapje demonteren

Als eerste moet je ervoor zorgen dat je goed bij de ketting komt. In geval van een derailleur systeem hoef je hier niets voor te doen. Als je een systeem hebt met een kettingkast zul je hiervoor eerst het achterkapje of de kettingkast moeten demonteren.

Veel kettingkasten hebben een achterkapje wat je zo los kunt schroeven met een normale schroevendraaier.

Soms moet je ook de gehele onderkant van de kettingkast demonteren. Doe dit altijd voorzichtig en maak eventueel foto’s van de kettingkast zodat je weet hoe hij weer in elkaar moet.

Stap 2: Ketting schoonmaken

Nu kun je je ketting schoonmaken. Dit doe je met een schone doek en ontvetter. Dit kan een specifieke ontvetter zijn maar je kunt dit ook met een gewoon sopje doen. Als je een beetje wasmiddel in een spuitfles doet met wat warm water werkt dit ook prima voor het schoonmaken van je ketting. Spray de ketting goed in en maak de ketting schoon met de doek. De tandenborstel kun je gebruiken om goed tussen de schakels in schoon te maken. Zorg ervoor dat de ketting zo schoon mogelijk is. Droog de ketting vervolgens goed af.

Stap 3: Ketting smeren

Nu je ketting helemaal schoon is kun je deze gaan smeren. Draai de pedalen rond en druppel langzaam wat kettingolie op de ketting. Bij een dichte kettingkast kun je wat meer olie gebruiken omdat de ketting mooi afgeschermd zit. Bij een derailleur systeem kun je een dun laagje olie aan brengen en gewoon wat vaker smeren.

Stap 4: Eventuele kettingkast weer monteren

Je kunt nu het kettingkast kapje of de kettingkast weer monteren.

Klaar!

Als het goed is loopt je fiets weer als een zonnetje. Herhaal dit regelmatig om ervoor te zorgen dat je fiets super licht blijft lopen en alle onderdelen zo lang mogelijk mee gaan.

Meer weten over onderhoud van je elektrische fiets? Lees dan hieronder meer artikelen:

Onderhoud E-Bike

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *