E-bike band plakken - Elektrische fietsband

E-Bike band plakken

E-Bike band plakken

E-Bike band plakken. De fietsband plakken van je elektrische fiets. Kun je dit nog steeds gewoon zelf doen? Heb je hier speciale plakkers voor nodig? Waar moet je precies rekening mee houden. Je leest het hier.

Veel mensen zijn er aan gewend om zelf fietsbanden te plakken. Maar bij de elektrische fietsen van tegenwoordig word de techniek steeds ingewikkelder. We begrijpen dan ook dat je misschien twijfelt of je dit nog steeds zelf kunt doen en waar je rekening mee moet houden.

E-Bike buitenband

Meestal heeft een elektrische fiets een E-Bike band. Dit betreft alleen de buitenband. Dus de binnenband is wel hetzelfde als die van je stadsfiets. Ben je benieuwd wat een E-Bike band precies is? Daar hebben we ook een artikel over geschreven: E-Bike band, belangrijk?

Normale binnenband

Omdat er een normale binnenband in je fiets zit kun je deze dus ook gewoon plakken met een normaal banden plak setje. Waarschijnlijk heb je zoiets al thuis liggen maar mocht je het niet hebben; Simson bandenplak setje

Waar moet je rekening mee houden?

Een elektrische fiets is een stuk complexer dan een normale fiets. Je hebt verschillende sensoren en stekkers waar je rekening mee moet houden. Bij het plakken van je band hoef je het wiel niet te demonteren. Het advies is dus ook om altijd alleen de buitenband los te halen en niet het hele wiel te demonteren. 

Wil je wel de hele binnen of buitenband vervangen? We hebben hier een uitgebreid artikel geschreven over het vervangen van je E-Bike band. Band vervangen E-Bike

Band plakken E-Bike

Stap 1: Buitenband demonteren

Demonteer de buitenband met behulp van bandenlichters. Gebruik 3 bandenlichters. Houd +/- 10 centimeter afstand tussen de bandenlichters.

Stap 2: Buitenband controleren

Vaak is de oorzaak van een lekke band een doorn, ijzerdraadje of iets anders scherps. Controleer de buitenband goed. Zowel het loopvlak als de binnenkant van de band. In de meeste gevallen kom je iets scherps tegen. Ook is het goed om de velg te controleren. Deze kan ook erg verroest zijn, er kunnen spaken uitsteken of het velg lint kan ontbreken. Op deze manier kan je band niet direct weer lek gaan na het plakken.

Stap 3: Lek opzoeken

Nu is het tijd om het lek te lokaliseren. Als het een groot lek is zul je deze al heel snel vinden wanneer je de band een beetje op pompt. Zie je niet direct waar het lek zich bevind? Geen probleem. Als je een teiltje met water pakt en de binnenband onder water houd zie je bubbeltjes verschijnen. Zelfs bij een heel klein lek.

Stap 4: Markeer het lek

Markeer het lek met stift of een krijtje. Zorg ervoor dat je deze weer terug kunt vinden. Schuur vervolgens ruim om het lek de binnenband op (schuurpapier zit in het reparatiedoosje). Op deze manier blijft de plakker beter zitten.

Stap 5: Solutie (Lijm)

Smeer ruim om het lek lijm op de binnenband. Wees niet te zuinig met de lijm en zorg ook dat het oppervlak van de lijm groter is dan het oppervlak van de plakker die je gaat gebruiken. Laat de lijm enkele minuten drogen. 

Stap 6: Plakker

Plak nu de plakker op de band. Duw deze stevig aan en laat deze weer een aantal minuten drogen. Zit er een plastic vliesje op de plakker? Haal deze er dan af wanneer de solutie goed gedroogd is. Doe dit voorzichtig zodat je de plakker niet weer los trekt.

Stap 7: Band monteren 

De band is geplakt. Je kunt nu de buitenband weer monteren. Zorg dat je dit ten alle tijden doet met je vingers en gebruik geen bandenlichters om de band weer te monteren. Op deze manier is de kans groot dat je de band direct weer lek prikt als je hem probeert te monteren.

Je kunt nu de band weer oppompen en je elektrische fiets is weer klaar voor gebruik!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *