Inhoudsopgave
Waarom e-bike accessoires kopen? Elektrische fietsen worden een steeds populairder vervoersmiddel. Je ziet ze dan ook overal rijden. Dit is ook niet zo gek, want e-bikes zijn nou eenmaal handig. Er zijn dan ook veel verschillende soorten elektrische fietsen te vinden. Van stadsfietsen voor kleine afstanden tot elektrische mountainbikes om lekker te sporten.
Naast de fietsen zelf zijn de accessoires ook nog razendpopulair. Zo zijn er veel handige accessoires die jij op of aan jouw fiets kunt verbinden, om jouw fietsrits met nog meer plezier te beleven. Van windschermen en telefoonhouders tot fietshelmen en fietstassen. Hieronder vind je alles over de verschillende accessoires en waarom deze zo handig zijn.
Waarom zijn e-bike accessoires zo handig?
Er zijn natuurlijk veel accessoires te vinden voor op een fiets. Denk daarbij aan de fietsbel en de snelbinders. Dit geldt ook voor accessoires voor een elektrische fiets. Deze accessoires zijn vooral erg handig. Zo kunnen de accessoires ervoor zorgen dat je gemakkelijk spullen mee kan nemen terwijl de anderen juist zorgen voor meer veiligheid of voor een comfortabele fietstocht. Hieronder zetten wij alle handige e-bike-accessoires voor je op een rij.
E-bike accessoires: het overzicht
Hieronder vind je alle verschillende soorten accessoires voor op je elektrische fiets.
- Fietstassen
- Fietshelm
- Fietspomp
- Fietsmand
- Windscherm
- Telefoonhouder
- Fietsslot
- Fietscomputer
- Fietsspiegels
- Fietsbril
- Kinderzitje
- Fietsbel
- Hondenfietskar
- Snelbinders
- Bidonhouder
- Fietsrekje
- Zadelhoes
- Fietskussen
- Voetbeschermer
1. Fietstassen
Fietstassen zijn natuurlijk erg handig. Of je nou boodschappen gaat doen of je gaat een dagje weg. Het is heel fijn als je wat spullen mee kan nemen zonder dat je een zware tas aan het stuur hebt hangen. Het is bovendien ook nog eens handiger en ook nog eens veel veiliger. Zo hoef je niet een grote boodschappentas mee te nemen, maar je kan alles in je fietstas dragen.
Tegenwoordig kan je fietstassen met een handig kliksysteem aan je fiets doen. Op deze manier kan je de tas er gemakkelijk weer afhalen, om bijvoorbeeld mee de winkel in te nemen.
2. Fietshelm
Steeds meer mensen rijden op een e-bike, maar uit onderzoek is toch gebleken dat het fietsen met een helm dan wel slim is. Er is zelfs een grote kans dat dit verplicht wordt. Daarnaast is het bij een speed pedelec al wel verplicht in Nederland. Dit is puur om te grote schade te voorkomen. Stel dat er iets gebeurt, dan is je hoofd in elk geval beschermd.
Nederland is ook een van de weinige landen waar mensen zonder een helm fietsen. Toch is dit wel heel erg belangrijk. Vaak dragen mensen geen helm omdat ze denken dat het niet nodig is of omdat ze zich schamen. Toch is en blijft je veiligheid natuurlijk het belangrijkst. Schaam je daarom niet en ga veilig op pad!
3. Fietspomp
Een fietspomp kan natuurlijk niet ontbreken als je veel fietst. De bandenspanning verandert als je veel fietst. Daarom is het handig om je fiets regelmatig op te pompen. Doe je dit niet? Dan zul je merken dat het zwaarder wordt om vooruit te komen.
Daarnaast is het natuurlijk gewoon belangrijk om je bandenspanning goed te houden en niet te wachten tot het moment dat je band leeg is. Wees er dus op tijd bij, want anders is het misschien al te laat. Je hoeft je band natuurlijk niet elke dag of week op te pompen maar denk eerder aan één keer in de maand of zelfs één keer in de twee maanden.
Je hebt natuurlijk de bekende fietspomp zoals we die kennen voor thuis maar er zijn ook fietspompjes die je mee kan nemen op de fiets. Zo ben je altijd voorbereid op elke situatie.
4. Fietsmand
Net als fietstassen is een fietsmand of krat ook erg handig om spullen mee te vervoeren. Neem je altijd je rugzak of handtas overal mee naartoe? Dan is een fietsmand natuurlijk ook handig.
Zo hoef je je zware rugtas niet meer op je rug te dragen en je handtas kan gewoon simpel in de mand gelegd worden. Bovendien kan je je hele tas vol stoppen met de spullen die je nodig hebt zonder dat je hier last van hebt op de fiets. Zo is dit ook erg praktisch voor scholieren die met zware tassen naar school fietsen.
5. Windscherm
Een windscherm kan voor jou een uitkomst zijn. Zo kan je door weer en wind gewoon op je fiets stappen. Vind je het ook zo irritant, al die wind in je gezicht als je fietst? Dit kan je makkelijk voorkomen met een windscherm. Deze schermen zijn makkelijk te bevestigen aan de voorkant van je fiets.
Daarnaast is het ook heel erg handig voor kinderen. Heb je een kinderzitje voorop de fiets? Dan kan een windscherm heel erg fijn zijn. Doe je dit niet? Dan vangt het kindje wat voorop zit alle wind op, dit is natuurlijk niet zo fijn.
6. Telefoonhouder
Tegenwoordig kan echt niemand meer zonder telefoon, of je nou de hele dag op social media zit of dat je hem gebruikt om bereikbaar te zijn. Telefoons zijn leuk om zo nu en dan een filmpje te kijken of door de feed te scrollen, maar ze zijn natuurlijk ook praktisch.
Zo kunnen ze je ook de weg wijzen. Dit is dan ook handig voor op je fiets. Zo hoef je niet meer te prutsen met zo’n grote kaart die je alleen kan bekijken als je afstapt. Nee, je vult gewoon de route in op Google Maps en je telefoon kiest de beste route voor je uit. Je mag natuurlijk niet met je telefoon in je hand fietsen, want dit is gevaarlijk. Daarom heb je hele handige telefoonhouders waar je je telefoon in kan doen.
7. Fietsslot
Veel e-bikes hebben al een normaal ringslot aan de fiets maar het kan natuurlijk nooit kwaad om je fiets extra te beschermen met een extra slot. E-bikes zijn van grote waarde en daarom moet je ze goed beveiligen. Je wil natuurlijk niet dat je fiets gestolen wordt. Om dit te voorkomen kan je een extra slot aanschaffen. Zo kan je je fiets extra vastmaken aan een boom, paal of fietsenrek. Op deze manier zal je fiets extra goed beschermd zijn en is de kans dus kleiner dat je elektrische fiets gestolen wordt.
Ook al heb je een goed slot het is en blijft belangrijk om goed verzekerd te zijn. Ben je verzekerd? Dan is het belangrijk dat je slot wel aan het ART-keurmerk voldoet anders word het niet vergoed als je fiets toch gestolen wordt.
8. Fietscomputer
Ook een fietscomputer kan handig zijn. Er staan allemaal feitjes op die leuk zijn om te weten. Zo kan je zien hoeveel kilometer je hebt afgelegd maar ook hoe hard je fietst. Dit zijn de functies van een basic of standaard fietscomputer maar er komen steeds meer nieuwe fietscomputers bij met veel verschillende functies.
Zo kan je bijvoorbeeld zien hoelang je doet over de afstand die je aflegt of je kan zien hoeveel calorieën je verbrand hebt. Daarnaast heb je ook fietscomputers die je de weg kunnen wijzen. Fietscomputers zijn erg klein en ze kunnen gemakkelijk aan je stuur worden bevestigd.
9. Fietsspiegel
Fietsspiegels zorgen voor veiligheid. Fietsspiegels zijn achteruitkijkspiegels maar dan voor op je fiets. Dit kan vooral handig zijn voor mensen op leeftijd. Als het moeilijk of niet fijn is voor je lichaam om helemaal achterom te kijken dan zijn spiegels perfect. Je ziet precies wat er allemaal achter je gebeurt zonder dat je je hele lichaam hoeft te draaien. Ook als je geen last hebt van je lichaam kunnen fietsspiegels ontzettend handig zijn.
De spiegels geven je meer overzicht en je weet precies wat er achter je gebeurt. De spiegels zijn gemakkelijk te bevestigen aan het stuur van je e-bike. Houdt hierbij rekening met de diameter van je stuur zodat je de goede maat kan aanschaffen.
10. Fietsbril
Naast een windscherm kan een fietsbril ook handig zijn tegen de wind in je ogen. Daarnaast is een fietsbril goed voor veel meer dan alleen de wind. Zo houdt het vliegen, stof en pollen uit je ogen. Dat is natuurlijk prettig als je last hebt van hooikoorts.
Verder is hij handig omdat hij ook nog eens werkt als een zonnebril want ook houdt een fietsbril UV-straling tegen. Draag je in het dagelijks leven al een bril? Dit is geen probleem want je hebt ook fietsbrillen op sterkte.
11. Kinderzitje
Kinderzitjes zijn ontzettend handig. Zo kan je je kinderen gemakkelijk meenemen op de fiets. Er zijn natuurlijk veel verschillende kinderzitjes. Zo heb je zitjes voor achter op de fiets of voor op de fiets. Het fietsstoeltje voorop is bedoeld voor kinderen van 6 maanden tot 3 jaar en het stoeltje achterop is voor kinderen van drie tot vijf jaar. Kinderzitjes kunnen niet op alle e-bikes bevestigd worden. Maar geen zorgen het kan wel op veel verschillende. Een voorbeeld van een handig e-bike is de zogehete moederfiets.
12. Fietsbel
De fietsbel kennen we natuurlijk allemaal. Dit is dan ook van al deze accessoires het enige product dat een verplicht onderdeel is voor op je fiets. Naast dat het een verplicht onderdeel is, kan het best leuk zijn. Zo heb je allerlei leuke kleurtjes of figuurtjes die je fiets op pimpen. Daarnaast maken veel bellen verschillende geluiden. Ga je voor een normale zilveren, een mooi kleurtje of ga je zelfs voor een toeter?
13. Hondenfietskar
Ben je van plan om je hond ergen mee naar toe te nemen en wil je zelf graag op de fiets? Dat kan natuurlijk! Dit kan namelijk met een speciale hondenfietskar. Je hebt ze vast wel eens zien rijden. Van die soort tentjes op wielen die je achter je fiets kan bevestigen. Deze karretjes zitten erg comfortabel voor je hond en ze kunnen ook nog eens gemakkelijk bevestigd worden. De hondenkar zit vast aan de arm van je achterwiel. Niet alle hondenfietskarren zijn ook geschikt voor elektrische fietsen. Verder zijn er ook speciale koppelstukken die ervoor zorgen dat de hondenfietskar ook aan een elektrische fiets bevestigd kas worden.
14. Snelbinders
En ook de snelbinders kennen we allemaal wel. Snelbinders zitten dan ook vaak standaard wel op een fiets, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Bij het kopen van snelbinders moet je erop letten dat ze natuurlijk niet te strak zitten dat er niks meer onder kan maar ze moeten natuurlijk ook niet te los zitten.
Er zijn dan ook speciale snelbinders voor elektrische fietsen. Snelbinders zijn makkelijk te bevestigen aan de achterkant van je fiets. Dit gaat vaak met een klik- of schuifsysteem.
15. Bidonhouder
Het is belangrijk dat je genoeg drinkt op een dag. Vooral als je de hele dag aan het fietsen bent is het belangrijk om te drinken. Daarom kan je altijd water bij je dragen als je een bidonhouder hebt. Je ziet bidonhouders vaak op een racefiets of mountainbike maar een bidonhouder kan natuurlijk ook gewoon op een e-bike.
Je hebt veel verschillende bidonhouders voor verschillende fietsen. Zo kan je hem onder je zadel bevestigen maar ook aan het wiel. Dit komt vaak alleen voor bij mountainbikes. De meest voorkomende plek is aan het frame onderaan je fiets.
16. Fietsrek
Als je van plan bent om een mand of een krat op je fiets te bevestigen dan moet je natuurlijk wel een fietsrek hebben. Een mand kan natuurlijk niet zomaar aan je fiets worden vastgemaakt. Een fietsrek daarentegen wel. Die zijn erg makkelijk te bevestigen aan je stuur. Ben je van plan een mand hierop te zetten? Dan gaat dit erg makkelijk. Op zo’n rekje hoeft natuurlijk niet per se een mand.
17. Zadelhoes
Als je fiets in de regen heeft gestaan, is het natuurlijk ontzettend irritant als je zadel nat is. Als je thuis bent kan je het misschien nog afdrogen, maar als je net van je werk of de supermarkt komt dan kan dit natuurlijk niet. Daarom is een zadelhoes handig. Zo kan je altijd wegfietsen met een droog zadel. Daarnaast beschermt de hoes ook tegen schade. Naast zadelhoezen tegen de regen bestaan er ook speciale hoezen die zadelpijn tegen gaan. Deze zorgen ervoor dat je comfortabel op je zadel kan zitten.
18. Zadelkussen
Naast dat zadelhoezen voor een comfortabele rit kunnen zorgen, kunnen zadelkussens dit natuurlijk nog veel beter. Zo zijn fietskussen perfect voor achter op de fiets. Zit er vaak iemand bij je achterop of heb je kinderen die te groot zijn voor een stoeltje maar toch achterop willen? Dan is een fietskussen perfect. Deze kussens zijn vaak rechthoekig en kunnen achter op je bagagedrager.
19. Voetbeschermers
Als je vaak kinderen of mensen achterop hebt dan zijn voetbeschermers misschien wel wat voor jou. Deze beschermers zorgen ervoor dat de voeten van degene achterop niet in de spaken kunnen komen. Je denkt misschien dit overkomt mij toch niet dus het is niet nodig, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Wees daarom voorbereid en maak je fiets extra veilig. Vaak zijn de voetbeschermers in allerlei leuke kleurtjes te verkrijgen. Zo pimp je je fiets ook nog eens op!
Waar vind je e-bike accessoires?
Zijn al je vragen over e-bike accessoires beantwoord? Dan is de laatste vraag natuurlijk nog waar je deze spullen kan halen. Uiteraard hebben vrijwel alle fietswinkels al deze accessoires in hun winkel. De accessoires komen veel voor dus bij een fietswinkel zal je vrijwel alle bovenstaande producten kunnen vinden. Probeer daarom eerste gewoon de fietswinkel bij jou in de buurt!
Naast echte fietswinkels zijn veel producten ook wel in de huis-tuin-en-keukenwinkels te vinden. Zo vind je kratten/manden, fietsbellen, telefoonhouders, fietstassen en bidonhouders ook wel in andere winkels. Hier ben je vaak ook nog eens goedkoper uit, maar bij de fietsenwinkel kun je wel uitgaan van hoge kwaliteit. Dus het is maar net wat je zelf handig vindt.
Veelgestelde vragen
Over het algemeen kunnen normale fietstassen ook aan een elektrische fiets. De meeste tassen worden namelijk aan de zijkant van de bagagedrager bevestigd.
In Nederland is er nog geen officiële wet als het gaat om fietshelmen. Wel zijn ze hier druk mee bezig als het gaat om elektrische fietsen. Zo is het al wel verplicht om een helm te dragen op een speed pedelec.
Het is belangrijk dat uw kind veilig op de fiets zit. Kinderen van 6 maanden tot 3 jaar kunnen in een zitje voorop de fiets en kinderen van 3 tot ongeveer 5 jaar kunnen in een zitje achterop de fiets.