Inhoudsopgave
Heb jij al een tijdje interesse in het halen van een moederfiets? Denk jij dat je toe bent aan een nieuwe fiets? Weet je alleen nog niet wat een moederfiets is? En of het bij je past? Lees dan snel verder en kom erachter wat een moederfiets is.
1. Wat is het?
Een moederfiets, wordt ook wel een mamafiets genoemd, is dé uitkomst voor alle moeders, vaders, opa’s en oma’s. Deze fietsen zijn speciaal ontworpen om er voor te zorgen dat zowel ouders als kind veilig en comfortabel op de fiets kunnen naar locatie. De mamafiets heeft diverse specificaties die de ouders en kinderen optimaal ondersteunen, waaronder dus ook verschillende versnellingen. Op die manier wordt de fiets handig voor korte én voor lange afstanden.
In theorie zal je op elke fiets een zitje kunnen plaatsen. Vaak zijn fietsen hier niet speciaal voor ontworpen. Dan kan het wel eens gebeuren dat het stuur omklapt of je hebt dan nog maar weinig ruimte. Wil jij dus een fiets waar je goed en veilig een kinderzitje op kan monteren? Dan is een moederfiets precies wat je zoekt.
2. Wat zijn de verschillen?
Een verschil tussen een normale fiets en een moederfiets is bijvoorbeeld dat een moederfiets meer ruimte heeft tussen het stuur en het zadel. Op die manier kan je makkelijk een kinderzitje monteren vooraan het stuur en kan je ook nog eens makkelijk van de fiets afstappen. Je wordt bij een moederfiets dan niet belemmerd tijdens het fietsen zelf en kan je ruim je fietsbewegingen maken.
Het volgende verschil is dat een moederfiets een lager frame heeft. Dit kan helpen bij het op- en afstappen. Het kan namelijk zo zijn dat bij een ‘normale’ fiets je moeilijker kan op- en afstappen doordat die is bepakt en bezakt. Een moederfiets heeft hier aan gedacht en daarom het frame lager gedaan, daardoor wordt op en afstappen stukken makkelijker.
Ook heeft de moederfiets een dubbele standaard, dit zorgt ervoor dat je de fiets veilig en stabiel kan parkeren wanneer je de kinderen plaats in het kinderzitje. Ook de stuurblokkering die een moederfiets heeft is erg handig en komt ook goed te pas wanneer je de kinderen in het zitje zet.
3. Nadelen van een moederfiets
Er zijn natuurlijk veel voordelen van een moederfiets, maar er horen ook nadelen bij. Voor veel ouders is het een best nadeel dat je het kindje pas mee kan nemen als die zelfstandig kan zitten, dit kan ongeveer vanaf acht maanden – maar verschilt natuurlijk per kind. Een ander nadeel van de moederfiets is dat er maar plek voor twee kinderen is, dus mocht je nou meer kinderen hebben die mee moeten dan wordt dat al een stuk lastiger. Heb jij nou kinderen die best veel bewegen als ze mee gaan op de fiets, dan merk je al snel vooral bij het meenemen van twee kinderen dat het soms wat wiebelig wordt.
4. Elektrische fiets
Ook van de moederfiets heb je een elektrische variant. Dit zorgt voor de ultieme comfort. Een elektrische moederfiets heeft alle gemakken die een ‘normale’ moederfiets ook heeft, maar dan uiteraard met elektrische trapondersteuning. Op die manier kun je een grote frustratie voorkomen, namelijk het hebben van tegenwind.
Ben je van plan om je elektrische moederfiets alleen te gebruiken als je de kinderen naar school brengt of er een paar boodschappen mee te doen? Dan wordt het aangeraden om een e-bike te kiezen met een doorsnee actieradius te nemen. Of ben je juist van plan om daarnaast nog eens dagelijks twintig kilometer te fietsen, bijvoorbeeld naar je werk, dan kan je eens overwegen om een grotere e-bike accu aan te schaffen.
Jazeker, je kan als je dat fijner vindt ook een elektrische moederfiets aanschaffen.
Een moederfiets heeft een dubbele standaard. Dat betekent dat je aan allebei de kanten van de fiets een standaard hebt.
Jazeker, de moederfiets, heeft ook verschillende versnellingen die je kan gebruiken.