Inhoudsopgave
Upway, het eerste online platform voor refurbished elektrische fietsen komt naar Nederland. De Franse start-up richt zich op het inkopen, verkopen én reviseren van gebruikte elektrische fietsen en wil met hun diensten elektrisch fietsen toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen.
Dit doet Upway door de refurbished e-bikes tot 60% van de nieuwprijs aan te bieden. De e-bikes worden thuisbezorgd en kopers krijgen 1 jaar kwaliteitsgarantie op de accu, motor en elektronica. Upway is sinds november 2021 live en binnen zes maanden operationeel in vier markten: Frankrijk, Duitsland, België en vanaf juni in Nederland. Recentelijk haalde Upway bij een investeringsronde 25 miljoen dollar op. De start-up wendt het kapitaal vooral aan om de groei van het bedrijf te versnellen en het platform in meerdere landen, waaronder Amerika uit te rollen. Upway stelt zich ambitieuze doelstellingen: het bedrijf heeft voor 2022 een omzetprognose van tien miljoen euro en wil binnen vijf jaar marktleider in Europa en Noord-Amerika zijn.
Upway biedt elektrische mobiliteit voor iedereen
Een elektrische fiets aanschaffen is kostbaar. Tegelijkertijd zijn er door de snelle groei van de e-bikemarkt, bijvoorbeeld problemen met leveringen. Elektrische fietsen worden na het einde van hun productcyclus vaak weggedaan in plaats van dat ze een nieuw leven krijgen. De reden hiervoor is dat consumenten de kwaliteit van een tweedehands elektrische fiets vaak niet vertrouwen. De Nederlandse consument is bang om een elektrische fiets te kopen waarvan hij de motor of batterij niet heeft kunnen controleren. Hierdoor blijft de tweedehandsmarkt voor e-bikes vooralsnog onaangeboord.
Dat wil Upway veranderen. Upway is het enige Europese platform toegewijd aan de inkoop, verkoop en revisie van tweedehands elektrische fietsen en wil elektrische mobiliteit voor iedereen toegankelijk te maken. Het platform biedt elektrische fietsen van toonaangevende merken aan tot 60% van de nieuwprijs. Alle e-bikes zijn lokaal refurbished door professionele monteurs. De e-bikes ondergaan bij Upway na reparaties een strenge inspectie, waarbij de fiets op twintig verschillende punten wordt getest. De koper krijgt ook de gelegenheid om de fiets gedurende de eerste twee weken na aankoop terug te sturen. Daarnaast is er ook nog een garantie voor een periode van een jaar op de accu, motor of elektronica.
Investeren in elektrische mobiliteit
De financieringsronde van Upway werd geleid door Exor Seeds, het kapitaalfonds van Exor en meerderheidsaandeelhouder in onder andere Ferrari, Stellantis en Juventus. Exor Seeds investeerde eerder al in verschillende startups zoals Via, Brex en Dice. Ook Sequoia Capital, bekend van investeringen in Google, Doordash en Airbnb en Origin Fund, mede-opgericht door de Franse professioneel voetballer Blaise Matuidi, zijn betrokken bij de kapitaalinjectie.
CEO en oprichters van Upway, Toussaint Wattinne en Stéphane Ficaja zijn geen onbekende in de mobilteitsbrache. Voorheen beide werkzaam bij Uber en Uber Eats in Europa en Noord-Amerika. Wattinne: “Door te investeren in Upway, bevestigen onze investeerders dat de toekomst van mobiliteit elektrisch, duurzaam en betaalbaar is. Het demonstreert dat ons aanbod aan de snelgroeiende vraag van consumenten voldoet die zich sneller, gezonder voor henzelf en het milieu en voor minder kosten willen verplaatsen. Sinds de oprichting van het bedrijf is de verkoop van fietsen via Upway verzevenvoudigd en is het team verdubbeld naar dertig mensen. Upway is inmiddels begonnen met de Europese uitrol in Duitsland, België en Nederland, eind 2022 zal Upway ook lanceren in Amerika.
De wereldwijde e-bike markt
De wereldwijde e-bikemarkt werd in 2020 door GlobeNewswire geschat op 25.03 biljoen dollar. Expertanalisten voorspellen een groei van CAGR 9.95% in de periode 2021-2028 met een waarde van 48.46 biljoen dollar tegen het einde van de prognoseperiode. Grote wereldwijde e-bikegroeimarkten zijn Azië, Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika. Verwacht wordt dat Europa de snelst groeiende markt voor e-bikes tussen 2021-2028 zal zijn. Inwoners van Europese landen zien fietsen met een e-bikes naast een leuke en gezonde activiteit namelijk ook als een snelle en milieuvriendelijke vervoersoplossing voor woon-werkverkeer.
Snelle groei komt met uitdagingen
De reden van de wereldwijde groei van de e-bikemarkt komt grotendeels door de verandering van consumentenvoorkeur naar e-bikes en gunstige overheidsinitiatieven als incentives en subsidies. De pandemie heeft dit vervolgens versnelt. Volgens een onderzoek van Multiscope telde het aantal elektrische fietsen in Nederland in 2021 4,9 miljoen stuks en goed voor een marktwaarde van 9,5 miljard euro. Volgens een onderzoek van GFK in opdracht van BOVAG en RAI Vereniging zijn meer dan de helft (52%) van de nieuw verkochte fietsen dit jaar voor het eerst een e-bike. In Nederland bezit 1 op de 3 inwoners één of meerdere e-bikes.
Maar ook de overstap van bezorgservices naar e-bikebezorging en de stijgende olieprijzen hebben een positief effect op de groeiende e-bikeverkopen. Aan de andere kant zijn er uitdagingen op het gebied van distributie en de hoge aanschafkosten van een nieuwe e-bike. De levertijden van nieuwe e-bikes zijn vaak lang (6-8 maanden) er zijn voorraadtekorten en de prijs van een e-bike is hoog, gemiddeld kost een nieuwe e-bike in Nederland € 2283,-.
E-bike occasions
In 2021 werden er in Nederland 114.556 tweedehands e-bikes verkocht, voor een gemiddelde prijs van 930 euro. Upway biedt particulieren én professionals de mogelijkheid om hun e-bike aan Upway te verkopen. Consumenten worden tien vragen gesteld over onder andere het merk, de staat van de e-bike, het aantal gereden kilometers, de nieuwprijs en de prijs die de consument acceptabel vindt. Vervolgens stuurt Upway per e-mail een offerte. In drie stappen wordt het proces afgerond: het beschrijven van de e-bike, het nemen van foto’s en een afspraak maken voor het ophaalmoment. Upway haalt de fiets bij de consument thuis op.
Professionals als fietsverhuurbedrijven, leasemaatschappijen en fietsenwinkels kunnen de restwaarde van hun elektrische fietsen maximaliseren of een inruiloplossing bieden aan klanten. Een mooie manier om samen te werken met lokale fietsretailers is de Upway pricing tool en een inspectiegids die Upway speciaal heeft ontwikkeld. Fietswinkels kunnen snel en online het bedrag uitrekenen waarvoor Upway de fiets zou kunnen overnemen. Nadat het prijsvoorstel is ontvangen en geaccepteerd, brengt de klant de elektrische fiets naar de winkel, Upway koopt de fiets over en haalt de e-bike binnen 72 uur op.
Over Upway
Upway is een Franse startup opgericht in 2021 door Toussaint Wattinne en Stéphane Ficaja. Upway is een platform voor tweedehands aankoop, revisie en verkoop van elektrische fietsen. Upway wil het voor zo veel mogelijk mensen mogelijk maken om tweedehands elektrische fietsen aan te schaffen, geresideerd in Frankrijk tot de standaarden van de markt en met een garantie van een jaar.