Inhoudsopgave
De accu is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de e-bike. De accu zorgt namelijk voor het ‘wind in de rug’-gevoel en zorgt ervoor dat jij dus niet zo zwaar hoeft te trappen. Toch kan het zijn dat jouw huidige accu het heeft begeven en je dus een nieuwe e-bike accu wil kopen.
Maar, waar moet je allemaal op letten? Ga je een splinternieuwe accu kopen voor jouw e-bike of struin je het internet af op zoek naar een tweedehands? Waar je allemaal rekening mee kunt houden, zetten we hieronder voor je op een rij.
Waarom is een e-bike accu belangrijk?
De accu is eigenlijk een enorme batterij van jouw elektrische fiets. De accu zorgt ervoor dat er energie vrijkomt die ervoor zorgt dat de trappers worden ondersteund. Zo kun jij met trapondersteuning fietsen zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Dat is prettig, want zonder accu zou het betekenen dat jij wél moeite moet doen om vooruit te komen. En dat is een stuk zwaarder dan een ‘gewone’ fiets. Een accu is dus wel van degelijk belang bij een e-bike.
Accu elektrische fiets zelf testen?
Wil jij checken of jouw oude e-bike accu daadwerkelijk kapot is, of wil je de nieuwe graag even testen? De lokale fietsenmaker kan de accu voor jou testen, maar je kunt ook vrij eenvoudig zelf de capaciteit achterhalen. Het enige dat je zelf nodig hebt is een multimeter. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.
E-bike batterij problemen: wat kun jezelf doen?
Oh nee, heeft jouw e-bike accu het daadwerkelijk begeven? In sommige gevallen is dit echter niet helemaal waar. Het lijkt alsof hij het niet meer doet, maar in werkelijkheid ‘leeft’ de accu nog wel. Dit kan veroorzaakt worden door een aantal accuproblemen.
Het kan namelijk zijn dat hij in slaapstand zit. Dit gebeurt wanneer je de accu voor een lange tijd niet meer hebt gebruikt. Je kunt de accu uit slaapstand halen door op de aan-uitknop te drukken, hem aan de lader te leggen of je kunt de accu resetten. Wanneer dit ook niet werkt, kun je altijd de dealer vragen of zij de accu nog kunnen resetten.
Waar is de e-bike accu geplaatst?
Heb jij een elektrische fiets waarvan je de accu kunt loskoppelen, of zit deze verwerkt in het frame? De plaats van de accu is namelijk van groot belang. Een e-bike waarbij de accu onder de bagagedrager zit kun je uitnemen. Hierdoor kun je de accu makkelijk vervangen, in tegenstelling tot een e-bike waarbij de accu in het frame zit verwerkt. Gelukkig zijn er al wel een aantal e-bikes waarbij de accu’s in het frame zitten verwerkt die je er wél uit kunt nemen.
Kosten van een elektrische fiets accu
Wanneer je eenmaal hebt besloten om jouw e-bike te voorzien van een nieuwe accu, vraag je je vast af hoeveel een accu kost. Want zoals we net al benoemden is de accu eigenlijk een van de meest waardevolle onderdelen van een elektrische fiets.
De kosten van een e-bike accu variëren ontzettend. Dit is voornamelijk afhankelijk van het merk en de prestaties. Er zijn diverse elektrische fiets accu’s beschikbaar, vergelijken is daarom enorm belangrijk. Daarnaast is het ook van belang om de accu-aanbiedingen in de gaten te houden.
Gemiddeld kosten accu’s tussen de 300 en 700 euro. Dit hangt af van de capaciteit en het merk.
- Bosch: De Bosch-accu’s verschillen qua prijs per het vermogen. Zo koop je een Bosch 300Wh accu voor 350-400 euro, een 400 Wh accu voor 400-500 euro, een 500 Wh accu voor 500-600 euro en een 625 Wh accu voor 700-750 euro.
- Gazelle accu’s zijn verkrijgbaar vanaf 300 euro (oude modellen). Nieuwere modellen zijn vaak iets duurder. De verwachting is dat ook Gazelle voor nieuwere modellen steeds vaker gebruik gaat maken van Bosch.
- Bafang-accu’s komen ook voor bij verschillende merken. Deze accu’s kosten tussen de 275 en 550 euro online. Ook weer afhankelijk van de capaciteit en komen terug in de middenmotor van Bafang.
- Gek genoeg is Stella zelf niet zo happig op het verkopen van accu’s. Ze zijn gelukkig wel te krijgen. Vervangende accu’s voor een Stella-fiets zitten tussen de 300 en 500 euro.
Hoe een e-bike accu onderhouden?
Om de levensduur van jouw accu te vergroten, is goed onderhoud van groot belang. Zo is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken.
- Gebruik je fiets en accu regelmatig: Een fiets accu slijt over het algemeen sneller als je hem niet gebruikt dan wanneer je hem wel gebruikt. Zorg dus dat je regelmatig even een stukje fietst.
- Bewaar je accu halfvol: Ben je toch van plan om je elektrische fiets een tijdje niet te gebruiken? Zorg er dan voor dat je de accu halfvol weg legt. Leg de accu dus niet vol weg. Dit kan negatieve effecten hebben op de levensduur van je accu.
- Bewaar je accu zoveel mogelijk op kamertemperatuur: Kamertemperatuur is optimaal voor je accu. Staat je fiets in de schuur? Hartje zomer en hartje winter kun je deze misschien beter mee naar binnen nemen. Hele lage en hele hoge temperaturen zijn niet goed voor de accu van je elektrische fiets.
- Zorg ervoor dat je accu nooit volledig ontlaadt: Volledig ontladen is enorm schadelijk voor je accu. Zogenaamde diepteontlading kan funest zijn voor je e-bike accu. Zorg er dus voor dat je accu hoe dan ook niet in de diepte-ontlading terecht komt. Ook als je je accu niet gebruikt zul je hem dus zo nu en dan bij moeten laden.
- Natuurlijk moet je ook vocht vermijden.
E-bike accu reviseren
Wanneer jouw e-bike accu aan vervanging toe is kun je een nieuwe kopen, maar je kunt jouw huidige accu ook reviseren. Dat houdt in dat alleen de cellen van de accu worden vervangen en jouw accu dus weer een soort ‘boost’ krijgt, waardoor de accu weer een tijdje meekan. Wanneer jouw accu moet worden gereviseerd, herken je de volgende problemen:
- Verminderde actieradius
- Laadt niet volledig op
- Laadt langzaam op
- Werkt niet meer
- Is beschadigd
Hoeveel het reviseren van jouw accu kost, verschilt per merk en per accu. Bovendien speelt de capaciteit van de accu ook mee.
E-bike batterij vervangen
Heeft jouw huidige e-bike accu het volledig begeven? Dan is het haast noodzakelijk om deze te vervangen door een nieuwe e-bike accu. Als je je accu vervangt, wordt de gehele accu inclusief behuizing en elektronica vervangen. Dus niet alleen de cellen. Heb je bijvoorbeeld wel eens dat de lader niet goed contact maakt omdat de connector van je accu beschadigd is? Dit soort problemen zijn direct verholpen als je de complete accu vervangt. Vaak heb je op een nieuwe accu ook weer nieuwe fabrieksgarantie. Dit kan ook een reden zijn om te kiezen voor vervangen in plaats van revisie.
Vaak kun je als je je accu laat vervangen ook opnieuw kiezen wat voor capaciteit je graag wil. Ben je benieuwd hoe ver je met welke accu kunt fietsen? Dat lees je hier: Hoe ver kun je fietsen op een accu?
Accu laden – welke lader?
Wanneer je alleen de lader van jouw e-bike wil vervangen, bijvoorbeeld wanneer deze niet meer goed contact maakt, kom je waarschijnlijk op het punt dat je niet goed weet welke lader op jouw accu past. Een acculader koop je overigens niet zomaar. Het is daarom verstandig om je te verdiepen welke lader nou precies op de accu van jouw elektrische fiets past. In jouw zoektocht naar een nieuwe acculader moet je rekening houden met een aantal zaken.
- Er bestaan universele opladers en opladers per fietsenmerk.
- De acculaders kunnen per voltage en ampère verschillen. Hoe hoger de ampère, hoe sneller jouw accu zal opladen.
- Ook moet de acculader de juiste aansluiting hebben.
Je kunt in veel gevallen aan de hand van jouw framenummer een passende acculader vinden.
Actieradius
De actieradius bepaalt hoeveel kilometer jij kan fietsen met ondersteuning. Wel van degelijk belang, dus. De actieradius wordt ook wel de capaciteit genoemd. Toch kan de capaciteit behoorlijk verschillen per accu. Zo ligt het natuurlijk aan het aantal Watt van de accu. De wattage zorgt ervoor dat jij voor een lange tijd met ondersteuning kunt fietsen. Hoe meer Watt, hoe langer jij kunt fietsen.
Maar dit hangt echter wel af voor welke ondersteuning jij hebt gekozen. Hoe meer ondersteuning, hoe sneller de accu leeg gaat. Ditzelfde geldt voor de versnelling die je hebt gekozen en het vermogen van de motor. Ook spelen de weersomstandigheden en het onderhoud van de accu een grote rol wat betreft de actieradius.
Elektrische fiets accu merken
Er zijn óntzettend veel e-bike accu’s te vinden. Zo bestaan er wel honderden accu’s die allemaal zijn bestemd voor het ondersteunen van jouw elektrische fiets. De ene accu is goedkoop, terwijl de andere duur is. Hierbij geldt vaak wel dat goedkoop duurkoop is. Goedkopere accu’s presteren vaak minder wat betreft de actieradius, maar ook wat betreft het beschermen tegen weersomstandigheden. Sommige accu’s zijn namelijk helemaal niet bestand tegen vocht.
De accu van Amslod is overigens volgens velen een goede accu. Net als de e-bike accu van Sparta, Tianneng, Shimano, Stella en Phylion. Ook de accu’s van Bafang en Bosch zijn volgens velen accu’s die lang meegaan.
E-bike accu ervaringen & tips
Zoals we hierboven al hebben vermeld geldt over het algemeen bij een e-bike accu: goedkoop is duurkoop. Heb je een e-bike accu op het oog? Dan kun je het internet afstruinen en kijken naar de ervaringen van die accu. Op het internet valt namelijk veel te vinden. Je kunt ook bij de fietsenwinkel langsgaan, die jou het een en ander kan adviseren. Wanneer je uiteindelijk een accu hebt gevonden die bij jouw e-bike past, kunnen we je de volgende tips nog meegeven:
- Volg altijd het advies op van de fabrikant waar je de e-bike accu vandaan hebt.
- Ga goed met de e-bike accu om. Laat de accu bijvoorbeeld niet op een vochtige plek achter, of in de felle zon.
- Laat de accu nooit volledig leeglopen. Ook wanneer je hem opbergt, moet de accu nog half zijn opgeladen. Wanneer je dit niet doet zal de kans op diepteontlading groot zijn, wat de accu ernstig kan beschadigen.
- Ook is het belangrijk om de accu zo min mogelijk te belasten tijdens het fietsen. Fiets in de juiste versnelling en de juiste stand van de ondersteuning.
- Sluit een verzekering af voor jouw elektrische fiets. Mocht de accu gestolen worden, dan kun je altijd terugvallen op de verzekering.
! Wil jij graag jouw ervaringen delen over een e-bike accu? Laat gerust hieronder een reactie achter.
Welke accu aanbieders zijn er?
Wanneer je een gloednieuwe e-bike accu wil aanschaffen, kun je daarvoor op het internet kijken. Er zijn namelijk genoeg aanbieders te vinden die e-bikes verkopen. Let er overigens wel op dat je de accu koopt bij een betrouwbare partij. Zo heb je natuurlijk recht op garantie, mocht de accu kapot gaan. Bovendien kun je natuurlijk ook altijd de fietsenwinkel binnenstappen en vragen of zij een geschikte accu voor jou hebben. Houd er wel rekening mee dat de levertijden van de e-bike accu’s hoog op kunnen lopen.
Wanneer je een tweedehands e-bike accu wil kopen, kun je ook rondstruinen op het internet. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats. Toch moet je een aantal zaken in je achterhoofd houden voordat je een tweedehands accu gaat kopen. De actieradius kan namelijk al behoorlijk zijn teruggelopen. Test daarom altijd het vermogen van de accu. Ook is het belangrijk om de leeftijd van de accu te checken.
Veelgestelde vragen
Het hangt van verschillende factoren af hoelang je accu het volhoudt. Wel kun je ervan uitgaan dat een accu zeker 3 jaar meegaat. Na deze 3 jaar zal de capaciteit al wel aardig verminderd zijn. Veel accu’s zijn vervolgens nog goed te gebruiken tot 5 jaar. Sommige accu’s houden het wel 10 jaar vol, alleen deze hebben dan vaak een erg gelimiteerde actieradius van maximaal 10 kilometer. Veel mensen fietsen niet meer dan dat en blijven de accu dus een hele lange tijd gebruiken.
Dat is lastig te zeggen. Het ene merk beweert dat je 60 kilometer op een 400Wh accu kunt fietsen terwijl een ander merk in het boekje heeft staan dat je 90 kilometer kunt fietsen met dezelfde capaciteit. De meeste merken houden Wh aan als eenheid om de capaciteit aan te duiden. Dit is dus ook goed te vergelijken als je op zoek bent naar een e-bike accu. Hoe meer Wh, hoe verder je kunt fietsen. Bovendien heeft het ook te maken met externe factoren, zoals jouw rijstijl, het gewicht en de bandenspanning.
Hoelang het duurt voordat jouw e-bike accu is opgeladen, hangt af van de capaciteit van jouw accu. Bij 200 Wh duurt het ongeveer twee uur, bij 300 Wh ongeveer drie uur en bij 400 Wh ongeveer vier uur.
Je moet gemiddeld 300 tot 700 euro neerleggen voor een accu van een elektrische fiets.
Het verschilt per accu en per merk hoe je de accu moet verwijderen van de e-bike. Vaak gaat dit met behulp van een sleuteltje, die je kunt steken in de accu. Deze moet je omdraaien om de accu te ontgrendelen, voordat je deze eruit kunt halen.
Beste graag wil reageren op de accu duur van een fiets ik heb een 36 volt Tranz x batterij die al 17 jaar oud is heb ongeveer 6000 km ermee gereden en hij doet het nog prima kan nog altijd 50 km ermee ondersteunend mee rijden nieuw kon dat 60 km 10 km verlies is mee te leven heb ik een bijzondere accu
Dat de ondersteuning geen 60 maar 50 km werkt is geheel normaal.
Met de tijd verliest de accu aan capaciteit.
Ze zeggen dat er mogelijk per jaar 2 tot 10% verlies van capaciteit zal plaatsvinden.
Als je wilt, kunt je de accu mogelijk laten reviseren. Dan vervangen ze de
accu-cellen en het BMS van de accu.
Je kunt de accu om zeker te zijn van hoeveel capaciteit hij nog heeft,
bij de (lokale) fietsenmaker laten testen op capaciteit.
Mijn E-bike had een nieuwe accu nodig. De Panasonic accu was bijna al zijn capaciteit kwijt.
En mijn Flyer E-bike met Panasonic is ong 10 jaar oud.
En als de accu nog goed is maar, de ondersteuning minder?
Denk er dan aan om de motor te checken. Deze kan mogelijk versleten zijn.
Of versleten lagers hebben.
Ik heb een GIANT e-fiets nu past de accu ineens niet meer goed in de houder blift ca. 2cm open staan.????? hoe kan dat,??? maar werkt wel