Inhoudsopgave
Wil jij je vrolijke viervoeter meenemen op de fiets? Heerlijk fietsen samen met je hondje? Op de fiets kom je toch weer op hele andere plekken waar je normaal niet zal komen. Dit vindt niet alleen jij leuk, maar ook je hond! Weet je alleen nog niet zo goed hoe je je hond kan meenemen op de fiets? Wat is handig om te weten voor zo’n fietstocht? Lees verder en kom erachter!
1. Je hond
Het is al een best voordeel als je hond op een rustig tempo aan de lijn kan wandelen. Reageert je honden veel op andere honden? Of schiet hij tijdens het wandelen alle kanten op? Dan wordt het aangeraden om pas te gaan fietsen als dit gedrag minder wordt. Hierdoor voorkom je gevaarlijke situaties waarbij je door je hond wordt meegenomen op de fiets. Het kan ook zijn dat je hond reageert op andere prikkels of op een loslopende kat onderweg, dit kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties.
2. Zo begin je
Je begint met het fietsen samen met je hond, door je hond eerst te laten wennen aan de fiets. Laat je hond eerst kennismaken met een stilstaande fiets. Daarna ga je rustig een klein stukje lopen met de fiets aan de zijkant en je hond ook nog aan de lijn. Gaat dit goed? Dan kun je je fiets aan dezelfde kant vasthouden als je hond. Langzaam went je hond steeds meer aan een fiets en kun je proberen rustig een klein stukje te gaan fietsen. Houd je hond wel vast aan de zijkant en zorg er niet voor dat je hond aan de achterkant komt, want dat kan gevaarlijk zijn voor je hond. Vijf minuten fietsen in het begin kan al genoeg zijn voor je hond.
3. Hoe nu verder?
Het gemiddelde looptempo van het fietsen met een hond naast je is tien tot vijftien kilometer per uur. Dit is ook afhankelijk van de hond of die iets langzamer of sneller is. De hond hoort in een gelijkmatige snelheid naast de fiets te lopen. Het is niet de bedoeling dat de hond op zijn snelste gaat. Als de hond namelijk op zijn snelste zal gaan kun je minder lang fietsen en is die helemaal kapot na het fietsen. Het is wel de bedoeling dat het een beetje leuk blijft voor zowel het baasje als voor de hond zelf.
4. Verschillende manieren
Het kan ook voorkomen dat je hond niet meer goed naast de fiets kan meelopen, door bijvoorbeeld een zeer pootje of last van de rug. Gelukkig zijn daar verschillende hulpmiddelen voor gemaakt. Je kan bijvoorbeeld een hondenfietskar aanschaffen. Dit wordt achter je fiets gemonteerd en is een veilige manier om samen met je hond op pad te gaan. De kar is erg stabiel en heeft best brede wielen en zo kan je hond veilig de wereld verkennen. Let wel op bij het aanschaffen van een hondenfietskar of de fietskar stevig genoeg is voor het gewicht van je hond.
Ook kun je een hondenfietsmand aanschaffen. Deze zijn ook nog eens een stuk stijlvoller en vaak ook meer comfortabel voor kleinere honden. De hondenfietsmanden zijn gemakkelijk te bevestigen en kun je makkelijk aanpassen naar eigen voorkeur. De hondenfietsmanden zijn vaak ook wat goedkoper dan de karren en er bestaan twee soorten bevestiging op de fiets: op de bagagedrager of aan het stuur kun jij het mandje bevestigen.
De laatste optie die vaak wordt gebruikt is de hondenfietstas. Ook dit is een comfortabele en makkelijke manier om je hond mee te nemen op de fiets. Een hondenfietstas is stevig en bevat een mechanische waar jij je hond aan de binnenkant van de tas vastklikt. De fietstas is gemakkelijk te bevestigen aan de fiets. De hondenfietstas is gemaakt voor kleine honden net zoals het mandje.
Nee, je kan ook verschillende hulpmiddelen halen om je hond te vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan een hondenfietskar, hondenfietsmand of een hondenfietstas.
Het wordt meestal aangeraden om aan het begin rond de vijf minuten te gaan fietsen met je hond. Zo kan die nog goed wennen aan het tempo.
Het wordt aangeraden om niet met een hond te gaan fietsen die veel reageert op andere honden. Dit komt doordat het best gevaarlijk kan zijn voor de hond, maar ook de bestuurder van de fiets.