Zo kun jij een lekke band bij een fiets voorkomen en oplossen

He, wat een pech. Je bent net zo lekker onderweg met je fiets en dan hoor je opeens iets sissen. Je stapt af en ziet tot je grote schrik dat je band helemaal plat is. Een lek! Hoe los je dat op, en hoe voorkom je dat het niet weer gebeurt? 

Oorzaken van het lek

Een lekke band kan door alles worden veroorzaakt. Zo kan het zijn dat je een scherp object op de weg hebt geraakt, zoals een stuk glas of een scherpe steen. Het kan ook door slijtage komen, waardoor banden dus makkelijker en kwetsbaarder zijn om door te prikken. Als dat niet het geval is dan kan het zijn dat de lucht van de banden niet genoeg is. Slappe banden zijn in dat geval een doelwit voor lekken. De laatste mogelijkheid is best een zure, wanneer iemand dit namelijk met opzet heeft gedaan. Dat gebeurt ook regelmatig. Geen paniek, er is een manier om je lekke band te maken. 

Maken maar!

Allereerst moet je het lek zien te vinden. Je hebt een bandenplakset of sterk tape nodig en een fietspomp. Zo kun je het makkelijk spotten als het eventuele voorwerp er nog in zit. Zo niet, dan volg je het geluid van het sissen. Als je band al leeg is kun je hem even opblazen zodat je het sisgeluid weer hoort. 

Gevonden? Gebruik dan de bandenplakset of sterk tape om het lek te dichten. Pomp nu de band weer op met de fietspomp en check of je geen sissend geluid meer hoort. Het kan zijn dat het gat dan te groot is om te dichten. In dat geval moet je helaas je band vervangen. Dit kun je makkelijk laten doen door een fietsenmaker. 

Hoe voorkom je het?

Je wilt natuurlijk niet dat dit je weer overkomt, dus hoe voorkom je dat je een lekke band krijgt? In een woord: onderhoud! Check bijvoorbeeld regelmatig je bandenspanning en pomp je band op als hij niet voldoet aan de specificaties. Kijk ook of je je banden moet vervangen, om slijtage, scheuren en andere beschadigingen te voorkomen. Gebruik beschermende middelen als het moet, zoals anti-lek banden of band afdichtingen. En tot slot, vermijd puin op de weg! Rij om objecten op de weg heen en voorkom dat je op wegen terechtkomt waar regelmatig puin kan liggen. 

Door goed op te letten en regelmatig te checken kun je ongelukken voorkomen en met het volle vertrouwen de weg op gaan!

Zijn anti-lek banden het waard?

Ja dat zijn ze zeker! Anti-lek banden kunnen pech en ongelukken voorkomen en de kans op een lekke band verminderen. Ze zijn een onmisbare bescherming voor rommelige wegen.

Moet ik de binnenband altijd vervangen na een lek?

Het is niet altijd nodig om de binnenband te vervangen na een lekke band. Als het lek klein is en gemakkelijk te repareren is met een bandenplakset, kun je de binnenband gewoon repareren. Als het lek te groot is om te repareren of als de band te versleten is, kan het echter nodig zijn om de binnenband te vervangen door een nieuwe.

Hoelang duurt het om een band te repareren? 

De tijd die je nodig hebt om een fietsband te repareren van een lek ligt aan het lek zelf. Hoe kleiner het lek, hoe minder tijd je kwijt bent. Over het algemeen ben je een paar minuten tot een half uur kwijt aan de reparatie, mits je een bandenplakset hebt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *